Tot ce trebuie sa stii despre rigips (gips carton)

Tavanele si peretii din rigips sunt un lucru foarte popular astazi dar te-ai intrebat cum a aparut acest fenomen? Cine a inventat placa din gips carton si cum a evoluat aceasta de-a lungul anilor? Ramai aici si vei afla istoria rigipsului.

Placa de gips carton, cunoscuta si sub denumirea de rigips sau placa de gips, este un material de constructie format dintr-un miez de gips intre doua straturi de carton. Acest tip de placa este utilizat frecvent in constructia si renovarea peretilor si tavanului pentru a crea o suprafata plana si neteda.

Printre avantajele placii de gips carton se numara:

 • Usor de instalat si prelucrat: placa poate fi taiata, gaurita sau slefuita pentru a se potrivi dimensiunilor necesare
 • Izolatie fonica: placa de gips carton poate ajuta la reducerea zgomotului dintre camere
 • Izolatie termica: placa poate ajuta la mentinerea temperaturii interioare a unei camere
 • Rezistenta la foc: gipsul este un material inerent rezistent la foc, ceea ce face ca placa sa fie utilizata in zonele cu risc de incendiu.

De asemenea, placile de gips carton sunt disponibile in diferite grosimi si dimensiuni, astfel incat pot fi utilizate pentru diverse proiecte de constructii sau renovari. Este important sa luati in considerare si compatibilitatea cu adezivi si finisaje, astfel incat sa puteti obtine o suprafata finala de inalta calitate.

Placa de gips carton a fost inventata in anii ’70 de catre compania americana United States Gypsum Company (USG), si a fost initial folosita ca material de constructie in Statele Unite ale Americii. In anii urmatori, placa de gips carton a devenit din ce in ce mai populara, fiind utilizata pe scara larga in toata lumea pentru constructia si renovarea peretilor si tavanului.

In prezent, exista mai multi producatori de placi de gips carton, iar acestea sunt disponibile in diferite variante si dimensiuni, in functie de necesitatile si preferintele utilizatorilor. De asemenea, exista si alte tipuri de placi din materiale similare, cum ar fi placi din fibra de sticla sau placi din ciment, care ofera alte avantaje si caracteristici specifice.

Există mai multe firme consacrate care fabrică plăci de gips carton, denumite și rigips, în întreaga lume. Mai jos sunt enumerate câteva dintre acestea:

 1. Saint-Gobain Gyproc: Este una dintre cele mai mari companii producătoare de plăci de gips carton din lume, cu operațiuni în peste 70 de țări. Compania produce o gamă largă de plăci de gips carton pentru diverse aplicații, precum și sisteme complete de perete și tavan.
 2. Knauf: Este o companie germană cu o istorie de peste 80 de ani în producția de materiale de construcții. În plus față de plăci de gips carton, Knauf produce și izolații termice și fonice, adezivi și șapă autonivelantă.
 3. USG Corporation: Aceasta este compania care a inventat placa de gips carton în anii ’70. În prezent, USG produce o gamă largă de plăci de gips carton sub marca comercială Sheetrock, precum și alte materiale de construcții, cum ar fi plăci din fibra de sticlă.
 4. LafargeHolcim: Este o companie elvețiană cu operațiuni în peste 80 de țări, care produce o gamă largă de materiale de construcții, inclusiv plăci de gips carton. Sub brandul comercial Gyproc, LafargeHolcim produce o gamă largă de plăci de gips carton pentru diverse aplicații.
 5. Etex: Este o companie belgiană specializată în producția de materiale de construcții, inclusiv plăci de gips carton sub marca comercială Siniat. Compania produce, de asemenea, o gamă largă de alte materiale de construcții, cum ar fi plăci din fibră de lemn și soluții de izolație termică.

În România există mai multe companii care produc plăci de gips carton, denumite și rigips. Mai jos sunt enumerate câteva dintre acestea:

 1. Knauf: Este o companie germană cu o prezență puternică în România, care produce o gamă largă de plăci de gips carton, precum și alte materiale de construcții, cum ar fi adezivi și tencuieli.
 2. Siniat: Aceasta este o companie cu o experiență de peste 140 de ani în producția de materiale de construcții, inclusiv plăci de gips carton. În România, Siniat operează o fabrică la Turda, care produce o gamă largă de plăci de gips carton pentru diverse aplicații.
 3. Rigips: Este o companie specializată în producția de plăci de gips carton, care operează o fabrică în România, la Cluj-Napoca. Compania produce o gamă largă de plăci de gips carton pentru diverse aplicații, precum și sisteme complete de perete și tavan.
 4. Baier: Este o companie românească care produce o gamă largă de materiale de construcții, inclusiv plăci de gips carton sub marca comercială Brio. Compania are două fabrici în România, una la Brașov și alta la Rădăuți.
 5. Isover Saint-Gobain: Aceasta este o companie specializată în producția de materiale de izolație termică și fonica, inclusiv plăci de gips carton. În România, Isover Saint-Gobain operează o fabrică la Ploiești, care produce o gamă largă de plăci de gips carton și alte materiale de construcții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *