Tavan bine izolat din OSB polistiren extrudat si rigips

Sa construim un tavan din rigips bine izolat cu polistiren extrudat

Cu totii cautam sa economisim bani cu incalzirea pe timpul iernii si cu racirea camerelor pe timpul verii. O metoda ieftina pe care eu o promovez este izolarea foarte buna a camerelor in care locuim. Astfel daca avem izolatie la pereti si tavane, indiferent ca peretii sunt tencuiti, placati cu rigips sau cu polistiren, noi o sa resimtim costurile mai mici cu mentinerea temperaturii optime inca din prima luna.

Astazi o sa va prezint un exemplu cat se poate de concludent. Este vorba de un tavan din rigips bine izolat ce l-am construit nu de multa vreme.

Se stie ca cea mai mare parte din caldura se duce in sus iar pe jos vine aerul rece, in timpul iernii, desigur. Daca tavanul nu este bine izolat pe acolo se va pierde o cantitate foarte insemnata de caldura, mai mare chiar si decat caldura pierduta pe la ferestre.

Pentru a nu mai pierde caldura pe sus va recomand constructia unui tavan bine izolat, solid si pe deasupra si usor. Este vorba de un tavan din rigips dar unde placile de rigips au fost placate pe placi de OSB peste care a fost placat polistiren extrudat.

Cum sa facem un tavan din OSB izolat cu polistiren extrudat apoi placat cu rigips?

Intai facem structura din profile UD si CD pentru rigips doar ca o facem astfel incat sa putem placa placi de OSB nu de rigips. Dimensiunea comuna a placilor de OSB este de 125 x 250 cm. Dar inainte de a face structura masurati placile de OSB pentru ca mai am intalnit situatii in care un OSB ieftin avea 120 x 245 .

Dupa ce facem structura placam placile de OSB si incepem, imediat, sa placam polistirenul extrudat. Polistirenul extrudat il vom placa folosind un adeziv de tip spuma cum este adezivul pentru polistiren CT 84. Dupa ce placam fiecare placa este necesar, pana la intarire, sa o prindem in cateva negrese ca sa nu pice jos.OSB polistiren extrudat rigips

Odata ce am terminat placarea polistirenulul extrudat pe tavanul din OSB putem lua o pauza de 2 – 3 ore pana ce adezivul se va intari complet si placile de extrudat nu se vor mai dezlipi. Eventual faceti altceva, nu stati degeaba šŸ™‚ .

Dupa pauza revenim in forta si incepem placarea tavanului cu placi de rigips. Trebuie sa folosim suruburi autofiletante mai lungi deoarece trebuie sa strapungem si placa de OSB. De exemplu, daca placati polistiren de 3 cm peste OSB va trebui sa folositi la placarea rigipsului pe tavan autofiletante de 7-8 cm.

Apoi urmeaza celelalte treburi cum ar fi gletuirea si aplicarea de var lavabil.

 

 

2 comentarii

  1. Buna seara,
    La izolare tavan intre polistirenul si rigips daca pun folie antivapori ar fi in regula ?
    Am izolat Ʈntre căpriori cu vata de 100 mm am pus folie si dupa inca un rand de vata 50 mm. dupa am vazut ideia de mai sus . Si am de gand sa o aplic
    O zi buna

  2. ce grosime trebuie la OSB ptr.tavan pe grinzi de lemn ?

Lasă un răspuns