Sa cumperi un apartament sau sa-l inchiriezi? 3 avantaje si 3 dezavantaje

Majoritatea romanilor isi doresc o casa a lor iar printre acestia multi s-ar orienta catre un apartament sau studio. Cum veniturile nu sunt cele mai stralucite, intervine intrebarea daca sa isi cumpere un apartament, cu banii cash sau prin credit, sau sa locuiasca in chirie. Si exista avantaje si dezavantaje pentru fiecare alegere in parte. Stai aici doua minute si iti voi spune niste avantaje pe care le vei avea daca iti cumperi un apartament dar si niste avantaje daca nu-ti cumperi. Ca sa stii cum sta treaba!

Avantaje cumparare apartament cu credit sau banii jos

Stabilitate. Daca iti vei cumapara apartamentul si vei deveni proprietar, vei scapa de incertitudine si vei sti ca ai o casa a ta unde nu vei fi nevoit sa platesti chirie, chirie care intotdeauna creste sub presiunea proprietarului care poate aduce pe altcineva, care e dispus sa plateasca mai mult. Chiar si cand faci un credit pentru achizitionarea unei locuinte poti spune ca ai o stabilitate, deoarece stii cat ai de platit si pe ce perioada. In cazul chiriei, pe langa faptul ca nu poti estima pentru o perioada indelungata cat vei plati lunar, nici nu vei ramane cu ceva dupa ce vei pleca din apartament. De multe ori rata la banca este egala sau mai mica cu chiria, fapt ce motiveaza tot mai multe persoane sa ia un credit imobiliar.

Investitie. Vei fi fericit sa constati dupa cativa ani de la dobandirea proprietatii ca valoarea locuintei tale este in continua crestere si ca poti face profit frumos daca o vei vinde. Acest lucru nu se poate spune si despre chiriasi, acestia putand doar sa constate ca a crescut valoarea, neputand sa se si bucure.

Libertate. De cate ori ai dorit sa faci mici schimbari in apartamentul inchiriat dar te-ai razgandint repede stiind ca in contract scrie foarte clar ca trebuie sa ai acordul proprietarului pentru asta. Ei bine, daca esti proprietar, poti face oricate schimbari vrei in locuinta, oricand vrei. Doar imaginatia ta este limita.

Dezavantaje cumparare apartament cu credit sau cash

Responsabilitate. Ca si chirias nu ai fi avut obligatii in a intretine imobilul in care locuiesti. Ca proprietar ai responsabilitatea sa-l intretii. Pe langa intretinere ai obligatia sa cotizezi la tot ce tine ce impozite, taxe si imbunatatiri.

Risc. Daca mai sus ti-am spus ca ai ocazia sa faci profit, sa stii ca poti sa si pierzi. Exista posibilitatea ca piata imobiliara sa scada si valoarea investitiei sa se deprecieze. Daca faci un credit exista riscul ca dobanzile sa creasca sau ca tu sa nu mai poti plati ratele la credit din diverse motive. Trebuie sa te gandesti si la riscuri inainte de a lua o decizie.

Cost ridicat. In momentul in care achizitionezi un imobil cu banii jos sau prin credit trebuie sa dai foarte multi bani. Indiferent daca ii ai sau nu ii ai, banii platiti vor putea fi recuperati mult mai greu. In plus, vor aparea si alte costuri cu achizitionarea locuintei, bani pe care trebuie sa ii adaugi peste suma ceruta pentru vanzare.

Asadar, dupa ce ai vazut avantajele si dezavantajele, tu ce preferi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *