Cand vrei sa iti construiesti o casa cel mai mult te intereseaza sa stii cat te va costa casa ta, indiferent daca vrei sa o aduci pana la stadiul de la rosu sau la cheie. Si cum sunt mii de firme de constructii care practica diverse preturi, majoritatea in functie de om nu de complexitatea proiectului de casa, am decis sa va prezint o lista de preturi reale, direct din piata, la construirea unei case, fie ca este cu parter, etaj sau mansarda. Aceste preturi la mp de constructie sunt post carantina si s-ar putea sa te dea pe spate si sa intelegi ca se poate construi in Romania o casa si cu preturi normale.
Nota importanta! Preturile afisate mai jos pot diferi in functie de zona si alte detalii despre casa. Lasa un comentariu cu pretul tau la mp de constructie la rosu sau la cheie. Nu uita nici de datele de contact, pentru ca sa te poata gasi cei care doresc sa isi construiasca o casa la preturi decente 🙂 !
Ce ar trebui sa includa pretul constructiei unei case la cheie
In primul rand constructorul care iti va construi casa trebuie sa iti ofere consultanta inainte de a incepe constructia in sine dar si pe tot parcursul lucrarii. Ca sa nu ai batai de cap tot constructorul, deoerece are experienta, trebuie sa se ocupe de documentatia terenului, de proiect si de obtinerea autorizatiei de constructie.
Organizarea de santier trebuie sa fie tot in sarcina constructorului. In organizarea de santier trebuie sa fie inclusa cazarea si masa muncitorilor dar si depozitarea si asigurarea securitatii materialelor de constructii pe santier. Ca sa nu faca picioare 🙂 !
Manopera constructiei casei ar trebui sa fie specificata in contract pentru a intelege exact cat costa fiecare etapa dar sa se poata afla si pretul materialelor de constructii. Altfel orice constructor ar folosi doar cele mai ieftine materiale de constructii pentru a-si maximiza profitul.
Ce nu ar trebui sa includa pretul pentru constructia unei case
In primul rand nu ar trebui ca taxele pentru obtinerea documentelor si avizelor necesare constructiei casei sa fie platite de constructor. Desi el ar trebui sa se ocupe de acestea, banii ar trebui platiti de beneficiar. Dirigintele de santier, de asemenea, ar trebui platit de beneficiar.
Preturi constructii case la rosu si la cheie
Inainte de a iti expune preturile practicate pentru constructia unei case vreau sa iti explic ceva si mai important decat pretul pe mp de constructie casa si anume ce inseamna o casa construita la rosu si la cheie si ce asteptari sa ai de la o oferta venita de la o firma de constructii care isi asuma constructia casei tale in aceste doua stadii.
Cost constructie casa la cheie. O casa construita la cheie este atunci cand nu mai ai nevoie decat de mobilier si de aparatura electrocasnica. Adica vei avea interiorul zugravit, pardoselile cu parchet si gresie, instalatiile electrice si sanitare finalizate, sistemul de incalzire functional, corpurile de iluminat montate, pe afara curtea va fi amenajata, aleile betonate, fatada va fi termoizolata si finisata cu tencuiala decorativa iar de jur imprejurul acesteia va fi turnat beton.
Pretul unei case parter la cheie se situeaza in jurul sumei de 530 e/mp
Pretul unei case p+M la cheie se situeaza in jurul sumei de 500 e/mp
Pretul unui case cu etaj la cheie se situeaza in jurul sumei de 550 e/mp
Casa construita la rosu. In pretul unei case la rosu ar trebui sa fie inclusa turnarea fundatiei si zidirea casei pana la acoperis cu astereala facuta. Multi constructori dau senzatia ca vor monta si tigla pe acoperis dar nu o vor face si de aici discutii. Finalizarea acoperisului ar trebui sa cada in sarcina celor care iti vor construi casa la cheie. Dar, pentru ca trebuia sa fie si o zona de mijloc, a aparut varianta construirii casei la gri.
Pretul unei case parter la rosu este in jurul sumei de 280 e/mp
Pretul unei case p+MÂ la rosu este in jurul sumei de 300 e/mp
Pretul unui case cu etaj la rosu este in jurul sumei de 320 e/mp
Ce inseamna o casa construita in stadiul de ‘la gri’
O casa construita la gri este trecuta de stadiul de ”la rosu” dar inca nu a ajuns la stadiul de ”la cheie”. Este cea ma periculoasa forma de intelegere intre constructor si beneficiar si aici ar trebui o specificare scrisa foarte clara a manoperelor care trebuiesc efectuate pana la aducerea unei case la gri. De exemplu, multi constructori specifica tencuirea peretilor in aceasta etapa si beneficiarul intelege ca instalatiile exlectrice si cele sanitare sunt incluse aici. Sau, se inteleg sa monteze tamplaria exterioare si nu se specifca o anume calitate si proprietarul se trezeste ca noua lui casa are termopane cu un coeficient de transfer termic mare, fapt ce il va ustura la buzunar pe timpul iernii. De aici si divergentele intre beneficiar si constructor si diferentele de pret intre firme. De aceea va recomand sa acceptati aducerea casei la gri doar atunci cand construiti casa in regie proprie. Altfel s-ar putea sa pierdeti timp, bani si nervi deoarece fiecare etapa legata de constructia unei case este legata de cea anterioara si cea precedenta iar cine construieste casa pe bucati s-ar putea sa omita etapele mometan invizibile dar de necesare la finalizarea casei.
Cum ar trebui sa arate o oferta serioasa de la un constructor de case
STRUCTURA ZIDARIE pereti din blocuri ceramice 30 cm latime
– Stalpi, grinzi, centuri si buiandrugi, armate cu fier beton Ø12- Ø16
– placa peste parter, din beton armat cu fier beton Ø8-Ø14, grosime minima 13 cm
Daca este casa cu mansarda
-placa peste etaj
– Grinzi din lemn 10/15 cm
– scandura 2,5 cm
SARPANTA prindere de centuri cu agrafe de fier
– imbinare prin chertare, cu contravantuiri, prindere intre elemente cu cuie, scoabe si coltare metalice, tije metalice
– capriori 8/10 cm
– stalpi coama 10/12 cm
– cosoroabe 10/15 cm
– scandura de 2,5 cm la astereala.
– lambriu de lemn, pt sageac
– OSB 8 mm, placare exterioara peretii sarpantei
– lemn din rasinoase, umiditate sub 20 %, tratat ignifug si insecto fungicid
STRUCTURA PERETI EXTERIORI
– profil picurator pt polistiren
– polistiren expandat EPS 80, grosime 100 mm
– plasa de armare 145 gr/cmp
– adeziv polistiren
– masa de spaclu
– tencuiala decorativa
– coltare de exterior cu plasa
STRUCTURA PERETI INTERIORI SI TAVANE
– vata minerala 100 mm la peretii exteriori si tavane false
– structura metalica rigips
– rigips 12,5mm antiumezeala in bucatarie si bai.
– coltare aluminiu la glafuri
– vopsea lavabila alb
Grosime toatla(fara termosistem) a zidariei: 34 cm
TAMPLARIE:
– ferestre PVC alb sau maro, 5 camere, cu geam termopan low-e
– usa acces terase si balcoane, usa profil fereastra 70-80 / 210 cm, deschidere simpla.
– usa exterioara metalica la intrarea principala
– usi interioare celulare MDF
SCARA INTERIOARA
– scara de acces pod, glisanta, 60cm / 120 cm – 300 RON
INSTALATII SANITARE.
– trasee PVC
– trasee din polipropilena pentru apa calda si rece.
INSTALATII ELECTRICE
– tablou electric cu disjunctoare.
– trase electrice de cupru in tub copex ignifug.
–Â loc de lampa hol, bai, dormitoare, bucatarie
– locuri de lampa sufragerie si 2 locuri de lampa pt. exterior
– prize cu doze si rama :
–Â prize duble in dormitor, sufragerie si bucatarie
INSTALATII TERMICE.
– trasee termice din polipropilena/cupru
-incalzire prin radiatoare
INVELITOARE
– membrana de protectie.
– tigla metalica 0,50 mm
– sistem pluvial
– sageac si pazie lacuit.
SOCLU
– hidroizolatie cu hydrostop
– tencuiala decorativa de soclu
– trotuar perimetral cu latime de 90 cm, din beton armat cu plasa Ø4, h = 10 cm
PLACA PARTER
– sapa
POD
– vata minerala necaserata 100 mm
– folie anticondens
TERASE ACOPERITE
– fundatie
– mana curenta si balustrii din brad finisat si lacuit
– lemn aparent din brad finisat si lacuit
– invelitoare
Cum se calculeaza pretul la mp de constructie la rosu sau la cheie
Aici sa fii atent deoarece multa lume nu intelege, sau nu vrea, faptul ca pretul unui mp de constructie se calculeaza pe suprafata construita. Adica pe amprenta casei. Nu se ia in calcul suprafata utila. In calculul pretului pe mp intra si terase si garaje si tot ce poate fi masurat. De asemnea trebuie sa stii ca pretul se calculeaza pentru fiecare nivel. Adica, daca iti construiesti o casa cu parter de 100 mp construiti vei plati 100 X pretul pe mp. Daca vei opta pentru o casa cu mansarda sau etaj, suprafata mansardei sau etajului va fi considerata mp construit si va duce la suprafata construita desfasurata. Adica vei plati 200 mp manopera.
In final nu pot decat sa te atentionez ca acceptarea unei oferte de la o firma care iti promite constructia casei la cheie nu inseamna neaparat ca vei si avea casa visurilor finisata impacabil, construita cu materiale de inalta calitate. De regula, ofertele la cheie foarte avantajoase ascund folosirea de materiale de calitate medie. De aceea te sfatuiesc sa fii atent la ce scrie in contractul incheiat intre tine si firma pentru constructia casei tale. Si, ca un ultim sfat, nu incepe sa construiesti niciodata daca nu ai banii pe care ti i-a cerut constructorul. Chiar si cu un contract ferm este bine sa mai ai si o rezerva de minim 30 % din valoarea investitiei.
Acestea au fost informatiile si sper ca ti-au fost utile. Daca stii de pretul la mp de constructie casa din zona ta lasa un comentariu mai jos. Daca esti constructor si ai un alt pret sau acelasi, lasa si tu un comentariu astfel incat lumea sa stie adevaratele preturi la mp de construit case la rosu sau la cheie.
din pacate ati facut o greseala destul de importanta in acest articol.
va citez : pe afara curtea va fi amenajata, aleile betonate,
TOTAL GRESIT ce spuneti dvs. Cand vorbim de o casa la rosu sau la cheie ,facem strict referire la CASA. nicidecum la amenajari de curti sau constructia unui gard.
Amenajarea unei curti de 300mp -de exemplu- pe mine ma costa cca 15.000€. cuprinde alee acces beton si placata cu piatra naturala,pavele de calitate 100 lei mp +manopera si nisip ,borduri se duce lejer la peste 200lei mp materiale+manopera. diverse plante,tui ,gazon, piatra concasata ornamentala,pamant de padure. etc.
Gardul din beton +boltari sau caramida-atentie -facut cum trebuie -o singura data pt restul vieti. Nu cum se poarta mai nou : cu blana de brad de se foloseste la cofraj, vopsita cu vopsea care se decojeste,stramba putrezeste. Si apoi asa ramane pt vecie.
Gardul 100ml finisat cu decorativa+coame beton +lacrele si portile din fier forjat masiv, cu automatizare sare de 25.000€ .
Aceste sume pot parea mari pt cineva care nu a mai construit,dar aveti putin curaj si mergeti si intrebati pe cineva care a facut asa ceva.
Asa veti intelege,de ce 99% din proprietari de case,au casele frumoase si gardul vai de el. In cea mai fericita varianta din placi de beton care la vant puternic se lovesc si se intreba daca nu urmeaza sa cada placile.Sa nu mai vorbesc de fundatia stramba si aiurea care o fac MESERIASI. Sau mai simplu din plasa sudata bordurata. Si restul : cu blana ca la tara.
Asadar,revenind la discutia initiala : Cum va imaginati ca un constructor va accepta sa includa in pretul casei si amenajarea curti +gardul fara sa fie platit?
Eu recomand tuturor : PRIMA DATA FACETI GARDUL SI APOI CASA . motivul este unul simplu: o sa vedeti : costul preconizat nu are nici o treaba cu real. si o sa aveti contact cu meseriasi. asta insemana ca va puteti permite anumite greseli. la casa posibil sa afecteze iremediabil structura ,etc.
oare,cosurile de fum pentru seminee intra in pretul constructiei la rosu ?
ma intereseaza pretul unei constructii unei la rosu demisol ,parter, 2 etaje si mansarda ,cu materialele constructorului,la munte ,la 120km de Bucuresti
In cazul dv trebuie sa dati mai multe detali locatia exacta ,pretul betonului poate fi dublu transprtul materialelor etc dar totusi va sfatuiesc sa va faceti orientativ un cost in juru de 250 euro mp la rosiu
„Pretul unei case parter la rosu este in jurul sumei de 180 e/mp”
Intre timp, ce am primit eu, intr-o oferta la rosu (14 iunie 2021), ajunge la 430 eur/mp. Casa parter, fara etaj, fara beci.
SUPRAFATA CONSTRUITA LOCUINTA = 238.63mp
SUPRAFATA TERASE ACOPERITE = 51.07mp
SUPRAFATA CONSTRUITA TOTALA = 289.70mp
SUPRAFATA DESFASURATA = 289.70mp
pret la rosu 98000 eur, in Peris, Ilfov.
e foarte posibil sa aman pentru la anu. Sau mai mult. Nu este in bugetul meu.
Salutari!!!
Sa mi scuzaÈ›i îndrăzneală… Dar cu 180 euro /m2 nu È™tiu dacă se pot acoperi materialele aferente construcÈ›iei ?
Daca găsiÈ›i firme cu acest preÈ›… Va rog sa ne comunicaÈ›i
Succes!!!
Bună ziua ma interesează un preț cat este metru pătrat de construire casa la roșu dar va rog sa faceți un preț cu materiale mele și cu materiale firmei
Pe mine m-ar interesa sa stiu pretul LA CHEIE unei case din caramida, 80 sau 100 mp, 3 dormitoare, 1 living cu bucatarie, o baie, o toaleta doar cu wc si chiuveta, fara beci si fara mansarda, la munte sau deal, judetul Suceava (locatia inca necunoscuta), izolata cu vata minerala (urasc polistirenul), eventual fundamentul cu pietre de râu, rama ferestrelor termopan din lemn culoare maro, usi interioare din lemn masiv (nu MDF), incalzirea cu sobe pe lemne, nu centrala termica, fara cacaturi de rigips in baie si bucatarie… iar tencuiala mi-ar place sa fie din lut.. cu fosa septica… ? ar ajunge 30 000 euro ?