Iti ajung 40 mii de euro sa ridici o casa in acest an? 2024?

Salutare si bun gasit in 2024. Sper ca esti bine si daca tot esti interesat de constructia unei case, si ai asteptat cu sufletul la gura sa vezi cum vor evolua preturile materialelor de constructii si a manoperei, iar acum esti decis sa incepi constructia casei, a venit momentul sa vezi daca te incadrezi in buget. Oare cat te costa sa o ridici din pamant ? Se poate construi o casa cu 40 de mii de euro sau mai mult? Ramai cateva momente aici si vei afla tot ce trebuie sa stii daca intentionezi sa-ti construiesti o casa.

Fiecare intrebare te va panica un pic si e posibil sa vrei sa renunti. Daca vei intreba prietenii, o sa fii surprins ca nu multi te vor incuraja. Mai degraba, cand vor vedea ce proiect ai ales, ei te vor descuraja. Dar nu dispera. Iata ce trebuie sa stii inainte de a-ti construi o casa:

Terenul. Daca il ai, vei scapa de o cheltuiala. Daca il vei cumpara va trebui sa platesti minim 5 mii de euro pe acesta. Daca tintesti zone mai exclusiviste s-ar putea ca terenul sa te coste si mai mult. Mult mai mult.  Evident, se poate sa il gasesti si mai ieftin, ar fi super, dar asigura-te ca este teren intravilan, cu acces la drumuri si utilitati.

Proiectul. Orice casa necesita intocmirea unui proiect. Pentru o casa mica, un proiect DTAC + Pth porneste undeva de la 8500 lei. Dar, pe langa proiect, ai nevoie si de alte acte, taxe etc. Mai adauga inca 6500 de lei. Avem, asadar, inca minim 3 mii de euro dusi pe proiect.  Ar trebui sa te preocupe calitatea proiectului deoarece unele birouri de proiectare care vand proiecte copy-paste cu armaturi supraestimate si beton cat pentru doua case. Acest aspect te va trage ij jos si iti va goli rapid bugetul.

Materialele de constructii. Pentru a cumpara materialele de constructii  pentru stadiul la rosu (beton, fier, caramida, lemn, tigla) la o casa parter de 100 mp construiti, poti plati pana la 35 mii de euro. Daca vei cumpara materialele pentru a o duce la stadiul de finisata la cheie, costul porneste de la 75 mii de euro. Cu cat vei vrea o casa construita din materiale mai moderne si mai eficiente energetic, cu atat costul va creste.

Manopera. Aici o sa ai parte de o adevarat aventura si trebui sa fii atent. De obicei apar probleme cu gasirea mesterior sau cu preturile practicate de unii.  Iti recomand sa iei echipe pe baza recomandarii venite de la alti beneficiari si sa lucrezi cu acestia pe etape. Costul cu manopera pentru a construi o casa de 100 mp amprenta este de 250 euro/mp la rosu si ajunge pana la 650 euro/mp la cheie.

Bani pentru situatii neprevazute. Este foarte recomandat sa ai ceva rezerva de bani deoarece pot aparea situatii neprevazute si va trebui sa platesti in plus. Eu recomand sa ai minim 20% din suma initiala.

In estimarea de astazi NU am inclus nimic din amenajarile peisagistice de pe langa casa. Nu gard, nu alei, nu pomi, nu nimic. Doar casa. Toate aceste amenajari costa in functie de preferintele fiecaruia dar pot astepta pana cand mai face beneficiarul niste bani.

La final, sper ca intelegi si tu ca e dificil de estimat exact costul de construire a unei case in anul 2024. Fiecare proiect are particularitatile lui, cu dimensiuni, materiale si finisaje diferite. Casa ta mult visata poate fi situata intr-o zona a tarii unde manopera, terenul si materialele costa mai mult sau mai putin. Poti sa ridici o casa parter la rosu in 2024 cu 50 mii de euro, manopera si materialele incluse. In functie de pretentii poti chiar sa ajungi la un stadiu mai avansat al constructiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *