De ce si cum sa aplicam hidroizolatie in baie ?

E asa important sa dam cu hidroizolatie in baie ?

Hidroizolatia, dupa cum ii spune si numele, hidroizoleaza pardoseala baii. Adica apa nu se va infiltra in sapa daca aplicam aceasta hidroizolatie. Evident hidroizolatia in baie trebuie facuta corect.

Fiind o intrebare banala nu m-am gandit ca pentru cineva poate avea o asa importanta dar pentru ca dumneavoastra, vizitatorii acestui blog, sunteti foarte importanti pentru mine, o sa incerc sa detaliez raspunsul la intrebarea ”De ce trebuie aplicata hidroizolatie in baie ?”

Pana acum nici nu discutam cu proprietarii si cand faceam lista de materiale pentru vreo lucrare treceam si hidroizolatie. Daca proprietarul ma intreba de ce mai trebuie si asta ii raspundeam ca asa este mai bine si inchideam subiectul. Nu de multe ori proprietarul mi-a reprosat ca altii ar fi lucrat si mai ieftin ca mine si fara sa aplice hidroizolatie. Ziceau mesterii respectivi ca merge si asa. Astazi zic si eu ca este adevarat, merge si asa, dar eu fara hidroizolatie nu plachez gresie si faianta :* . De ce ? Pai sa vedem ce s-ar intampla daca nu am aplica hidroizolatie in baie:

  • apa se poate infiltra printre rosturile gresiei
  • in timp mucegaiul s-ar inmulti
  • miros urat a umed in baie
  • se slabeste sapa si se macina
  • gresia se poate desprinde
  • daca locuiti la bloc si se sparge o teava  inundati vecinii de jos

Acum si cateva avantaje pentru hidroizolatia in baie

  • Adezivul pentru placare adera excelent pe stratul de izolatie
  • Etanseaza suprafata suport
  • Chiar si la umezeala excesiva hidroizolatia isi face treaba
  • Astupa crapaturile si le sigileaza

Cum se aplica hidroizolatia in baie

Hidroizolatia se aplica de obicei dupa recomandarile scrise pe ambalaj. Nu exista o formula fixa pentru toate tipurile de hidroizolatie. Eu, de obicei, folosesc produse din gama Ceresit. Astfel ca o sa va prezint pasii aplicarii de hidroizolatie de la aceasta firma. Ma refer mai jos la hidroizolatia CL 51.cum se aplica hidroizolatie in baie

Prima data, ca de obicei, se aplica amorsa. Acest tip de hidroizolatie necesita amorsa Ceresit CT 17. Dam cu amorsa, dar nu inainte de a fi maturat si chiar aspirat bine praful de pe jos, si asteptam sa se usuce. Producatorul recomanda doua ore dar intr-o ora si jumatate amorsa se usuca si putem continua treaba.

Incepem aplicarea de hidroizolatie in baie folosind ori o bidinea ori o pensula mai lata. Este mai bine cu o pensula.Ei zic sa folosim un trafalet dar mai zic ca trebuie sa fie o hidroizolatie de un mm grosime pe strat  deci doar cu pensula se poate face astfel.Asta zic eu dvs puteti urma indicatiile producatorului cu sfintenie.cum se aplica hdroizolatie in bai

Cand aplicam primul strat de hidroizolatie, pentru ca sunt necesare doua straturi, trebuie sa lipim la imbinarea dintre perete si sapa o banda de etansare care se numeste Ceresit CL151. Aceasta banda are rolul de a etansa si mai perfect decat ceea ce face hidroizolatia in sine. Aceasta membrana se lipeste la aplicarea primului strat si se inglobeaza intre doua straturi de hidroizolatie. Mai pe intelesul dvs ; dam cu pensula bine pe colturi,lipim banda si apoi dam iar cu pensula peste ea. Asta la aplicarea primului strat de hidroizolatie in baie.

Al doilea strat de hidroizolatie se aplica dupa aproape doua ore de la aplicarea primului strat.Se aplica in sens invers aplicarii primului strat. Dupa aceea se asteapta 3-4 ore ca sa se usuce bine ambele straturi si se poate incepe placarea gresiei.

Atentie! Folositi manusi si haine mai proaste pentru ca aceasta hidroizolatie este foarte lipicios si odata intarita nu se mai ia. Sculele folosite trebuie spalate imediat cu apa din abundenta.

Concluzie de ce e bine sa aplicam hidroizolatie in baie

Domeniul constructiilor a avansat mult in anii ce au trecut si nu mai sunt aceleasi pretentii ca inainte. Noi, oamenii, am avansat de asemenea si dorim sa traim in conditii mai bune. Dar aceste conditii implica folosirea de materiale de constructii de calitate si respectarea indicatiilor producatorilor acestora cu privire la utilizare. Nu putem trece peste o etapa doar pentru ca se poate sau pentru ca dorim sa economisim bani.Aplicarea hidroizolatiei in baie este obligatorie si nimeni nu ar trebui sa placheze gresie si faianta fara a face o astfel de manopera. Dar o fac destui si inca si ieftin.Iar cand eu vin si va cer 18 lei pentru placarea unui metru de gresie spuneti ca e scump si ca ati gasit pe altul cu 15 lei. Dar ce nu stiti este ca eu in acesti bani v-as fi aplicat si hidroizolatie in baie, inainte de a placa gresie, pe cand unii nici macar nu stiu cum arata aceasta hidroizolatie. Concluzia mea este sa aplicati hidroizolatie in baie.

 

Lasă un răspuns