Cum se gletuieste pe tencuiala si rigips

Gletul a devenit una dintre cele mai obisnuite manopere in amenajarile interioare si de accea daca vrem sa gletuim singuri, fara sa mai platim meseriasii, trebuie sa stim cum se gletuieste. In special trebuie sa invatam sa gletuim corect.

Inainte sa gletuim peretii si tavanle tencuite trebuie sa stim ce tip de glet trebuie sa folosim si ce scule sunt necesare pentru gletuire.

Tipuri de glet si unde se aplica?

-Gletuirea peretilor tencuiti si apoi dati cu tinci. Pentru a invata cum se gletuieste trebuie sa stim ce glet sa folosim in functie de suportul dat. Astfel daca nu gasim un anume glet trebuie sa fim pregatiti imediat sa cerem alt glet, asta in cazul in care nu vrem sa dam a neprofesionisti in fata vanzatorilor din magazinele de materiale de constructii.

Pentru aplicarea primului strat de glet, de obicei, se da un glet grosier, dupa cum zic meseriasii. Este vorba de un glet nici foarte scump si nici foarte fin. Primul strat de glet se da de obicei pentru a astupa denivelarile si pentru a conferi peretelui o planeitate si un aspect estetic foarte frumos. De regula se foloseste la primul strat CT 126 de la Ceresit, GM 126 de la Adeplast, sau Gletul Meseriasului iar la gletul pe rigips se foloseste  pasta de imbinare Super Rigips de la Rimano.

Dar nu trebuie sa ne oprim la primul strat de glet pentru ca nu asa vom invata cum se gletuieste. Nu, trebuie sa gletuim in continuare si sa aplicam stratul a doilea.

Stratul al doilea de glet se aplica pentru a da o planeitate si mai buna peretelui deja gletuit si pentru a ii intari structura. De obicei, atunci cand se gletuieste un perete sau un tavan tencuit, se armeaza si cu plasa din fibra de sticla. Plasa se inglobeaza in primul strat de glet, stratul al doilea venind si finisand plasa care nu s-a acoperit binela din prima mana.

Foarte important la gletuire. Daca prima mana de glet a fost data intr-un sens, de exemplu de sus in jos, a doua mana de glet trebuie sa se aplice in sens contrar, adica de la stanga spre dreapta sau invers. Pentru a deprinde tainele gletuirii si a stii cum se gletuieste corect este musai sa respectati aceasta regula.

Acum urmeaza partea cea mai importanta din gletuire si anume aplicarea gletului de finisaj. Niciun om care se lauda ca stie cum se gletuieste pe tencuiala sau orice alt strat nu poate fi numit expert in gletuire daca nu stie sa dea si stratul de glet de finisaj care este stratul al treilea de glet.
Pentru aplicarea finisajului se folosesc, de regula, gleturile de la Ceresit CT 127, de la Adeplaqst GM 127, de la DecoSilk Saten ABS, si gletul Atlas.
-Gletuire pereti si tavane din rigips. Pentru a sti cum se gletuieste peste rigips trebuie sa stiti mai intai cum se gletuieste peste tencuiala deoarece este mai usor. Contrar aparentelor gletul pe gips-carton este foarte greu de dat si de aceea va rog sa fiti atent la cele ce voi spune mai jos pentru ca de asta depinde calitatea gletului pe rigips pe care dvs il veti aplica dupa ce veti citi acest articol.

strat 1 glet pe rigips

Primul strat de glet pe rigips se aplica un pic diferit. Adica materialul se va prepara tot la fel, doar ca primul strat de glet va fi Super Rigips de la Rimano sau orice alt tip de pasta de imbinare pentru gips carton.

glet rigips

In primul si cel mai important la gletuirea rigipsului trebuie fixate coltarele la usi si ferestre. Se recomanda folosirea de coltari de aluminiu de calitate. Apoi se incepe gletuirea rigipsului propriuzisa.
Intai se va lipi plasa de rigips pe toate imbinarile dar nu inaite de a se face sanfren acolo unde este nevoie. Apoi se va aplica primul strat de glet doar cat tin imbinarile, foarte apasat si cat sa se acopere plasa. Nu incercati sa scoarteti arta in primul strat de glet de rigips ca nu veti rusi.
Al doilea strat de glet se da chiar si la cateva minute dupa primul. Scopul aplicarii celui de-al doilea strat de glet este de a finisa si a umple golurile lasate de primul strat.

Aici sunt doua probleme care apar.

1. Se poate ca al doilea strat de glet sa fie gletul de finisaj, asta daca va simtiti in forma si aveti o oarecare indemnare. Pentru incepatori recomand a doua varianta. Astfel puteti aplica direct finisajul peste primul strat de glet pe rigips, dar trebuie sa fie si aplicat bine , cat mai uniform.

2. Se aplica al doilea strat de glet folosind tot glet pentru prima mana, pe baza de ipsos, cum e Super rigips. In acest caz gletul se pregateste mai zemos decat gletul pentru mana intai. Dar si aici trebuie atentie pentru a nu depasi benzile placilor de rigips. Trebuie sa va incadrati exact pentru a nu aparea denivelari.
Deci indiferent ce variante urmati aveti grija ce tip de glet folositi.

Ca sa stim cum se gletuieste pe rigips trebuie sa stim sa aplicam si gletul de finisaj. Marcile de glet de finisaj le-am enumerat asa ca nu ramane decat sa preparam finisajul si sa il aplicam.
Finisajul este al treilea strat de glet, de regula.
Important la aplicarea finisajului este sa nu il facem nici prea tare nici prea moale. Un meserias care stie cum se gletuieste si a gletuit mii de metri patrati stie ca daca pregatim gletul prea apos acesta se va intari ca sticla pe perete si nu va putea slefui, chiar daca noi il vom apliac usor. Tot acest meserial in gletuire stie ca aplicand un glet prea gros este foarteb probabil ca sa ne doara incheieturile, sa avem un randament scazut si sa apara denivelari si gauri in glet deorece nu se va intinde pe suprtafata peretelui.

Foarte important ! Nu adaugati apa in gletul de finisaj dupa ce l-ati amestecat.

Scule necesare pentru gletuire pe tencuiala pereti si tavan

In ideea de a face o treaba cat mai buna si de a nu va complica este nevoie de scule de gletuit bune. O scula buna face foarte mare diferenta cand se gletuieste cu ea iar avand scule proaste riscati sa faceti treaba urata rau, mai ales ca inca nu stiti cum se gletuieste corect, dat fiind prima dumeavoastra lucrare.
Pentru a gletui avem nevoie de gletiera, spaclu, mistrie, cuter, foarfeca de taiat tabla, ruleta, creion, galeata pentru material, bormasina cu melc sau mixer si dreptare cu boloboc.

Cum se gletuieste mai exact! OK, o sa va spun foarte pe scurt dar foarte exact cu se aplica gletul. Deprinderea miscarilor o sa le faceti dvs in timp.

– Se prepara materialul adica gletul, presaran cu o mistrie glet peste apa deja pusa intr-un vas de plastic. Presararea gletului se face pe etape lasand apa sa se imbine cu praful de glet. Va opriti din presarat glet in galeata doar ataunci cand apa nu se mai vede.
Amestecarea gletului se face cu un mixer special de constructii sau cu o bormasina la care atasati un melc de amestecat. In timp ce amestecati gletul, daca mai este nevoie, mai presarati cate putin glet pana se formeaza o pasta omogena si nu foarte laptoasa. Undeva cam cum este smantana dar un pic mai consistent.
Dupa ce amestecati cateva minute este cazul sa lasati materialul preparat sa se odihneasca cca 3-4 minute si apoi sa il amestecati din nou doua minute. Astefel veti fi sigur ca gletul preparat nu are cocoloase si ca nu se va intari imediat.

cum se gletuieste tencuiala

– Se da primul strat de glet. Nu va ganditi ca primul strat de glet inseamna doar trecerea cu gletiera printr-o portiune de perete doar o singura data. Trebuie sa simtiti peretele si sa apasati sau nu acolo unde este nevoie. Cand armati cu plasa din fibra de sticla primul strat de glet trebuie sa aplicati un strat uniform dupa care sa lipiti plasa si sa mai aplicati imediat inca un strat de glet peste. Astfel ati aplicat primul strat de glet pe pereti tencuiti.

-Se poate trece, deci, la aplicarea stratului al doilea. Acest strat de glet se da mai usor odata ce ati indreptat peretii din prima mana. Il aplicati in sens opus aplicarii primului strat, Important este sa nu ramana gauri. O dara doua se pot curata inainte de aplicarea stratului final de glet, finisajul.

aplicare glet de finisaj

-Aplicarea finisajului. Finisajul se aplica foarte subtire si cu atentie. Nu trebuie apasat prea tare pe gletiera deoarece suprafata se va face lucioasa si se va slefui greu. Incercati sa dati cat mai plan cu putinta astfel veti slefui mai putin.

Cam acestea ar fi cele mai elementare lucruri despre cum se gletuieste tencuiala si rigipsul.

Un comentariu

  1. Buna ziua
    Imi puteti spune procesul tehnologic pentru gletuirea unui tavan de mansarda din rigips .
    Doresc sa-l armez cu plasa de fibra de sticla peste tot .
    Ma intereseaza ce glet(adeziv) se da prima data inainte de aplicarea plasei de fibra .
    Multumesc

Lasă un răspuns