Cum sa alegi lemne in functie de puterea calorica

Astazi vom aborda un subiect fierbinte, ca tot se apropie sezonul, si vom afla care este lemnul cu cea mai mare putere calorica. Intrucat sezonul rece nu ne iarta si ne forteaza sa ne incalzim, este recomandat sa ne orientam spre cele mai bune metode de incalzire care sa ne tina de cald peste iarna. Daca in trecut, sobele au fost cele mai utilizate  pentru incalzi locuinta, astazi metodele sunt destul de multe si diverse. Pe langa sobele de teracota ne putem baza indeosebi pe cazane pe lemne dar si pe seminee ca sa ne incalzeasca in timpul iernii. Desigur, toate acestea au mare nevoie de lemne pentru a functiona. In cazul in care incalzirea in casa ta se face inca pe baza de lemne, ramai cu noi pentru a-l alege pe cel cu cea mai mare putere calorica!

 

Exista cateva reguli in ceea ce priveste lemnul ales pentru incalzirea in locuinta ta. Prima dintre acestea consta in faptul ca, cu cat lemnul este mai uscat, cu atat are o putere calorica mai ridicata. De altfel, un lemn care este mai mult verde decat uscat va contribui la o cantitate mai mare de gudron in interiorul sobei sau a cazanului, fapt ce duce la o eficienta scazuta. Deci, folositi lemne uscate, cu maxim 20 % umiditate. De regula ajungeti la aceasta valoare dupa doi ani de depozitare a lemnului.

Tipuri de lemne

Datorita varietatii extrem de mari, in zilele noastre exista numeroase tipuri de lemne pe care sa le folosim cu precadere pentru a genera caldura in casa. Dintre acestea, cele mai pretabile a fi discutate sunt urmatoarele:

Stejar. Dispune de o putere calorica de 3.460 kcal per kg, fiind unul dintre cele mai avantajoase tipuri de lemne. Datorita faptului ca are o flacara mica, acesta arde lent, generand caldura in locuinta ta pentru o perioada mult mai lunga de timp. Cu toate acestea, este recomandat sa fie uscat timp de doi ani inainte, pentru a da rezultatele asteptate.

Cires. Cu o putere calorica de 3.560 kcal per kg, mentine o flacara la fel de mica pe o perioada lunga de timp.

Mesteacan. Vine cu una dintre cele mai mari puteri calorice, de 3.610 kcal per kg. Cu toate acestea, arde mai repede, insa are un mic dezavantaj – care, in cazul in care nu avem atentia necesara, se poate transforma intr-un adevarat cosmar. Seva de mesteacan se poate depune pe cosul de fum, motiv pentru care necesita atentie ridicata.

Mar. La o putere calorica de 3.590 kcal per kg, marul este o alegere ideala. La fel ca tipurile de lemne deja discutate, si acesta are o flacara mica, arde lent si nu face nici un fel de scanteie.

Tu ce lemne folosesti si recomanzi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *