Salutare si bun gasit. Cum se apropie sezonul mai rece incepem sa realizam cat de bine este sa ai o casa cu o buna eficienta energetica. Intr-o astfel de locuinta nu trebuie sa consumi multe resurse la incalzire iar facturile vor fi mici de tot. Dar ce oare inseamna o casa eficienta energetic? Cat de greu este sa ajungi la o astfel de performata, ce trebuie facut si cat costa : sunt cele mai frecvente intrebari, asa ca in acest material iti voi sintetiza pe intelesul tau cum sa atingi eficienta energetica. Voi detalia pentru cei care vor sa isi construiasca o casa in viitorul apropiat dar si pentru cei care au deja casa si vor sa o faca sa consume mai putine resurse. In functie de bugetul fiecaruia vreau sa stiti ca exista solutii iar rezultatele vor fi vizibile in scurt timp de la implementare.
Totul pleaca de la standardul NZEB care tinteste ca tu sa ai o casa cu un consum de energie aproape zero. Dar nu te panica, nu e chiar zero. De exemplu, in Romania, pentru o cladire rezidentiala, valoarea NZEB tintita este de 111 kw/m2/an de energie consumata. Nu e usor de atins dar nici greu. Dar tu nu vrei sa ai neaparat o casa NZEB ci vrei sa fie cat mai eficienta energetic asa ca orice valoare apropiata de cei 111 kw/m2/an este buna.
Cum sa ai o casa noua buna eficienta energetic
Eficienta energetica porneste de la proiect. O sa presupun ca il ai. In proiectul casei gasesti cam tot ce trebuie sa faci pentru a avea o casa eficienta. Ai nevoie de un constructor serios si care sa respecte acest proiect. Totusi, tu esti cel care trebuie sa stie si sa se asigure ca locuinta ta noua este eficienta energetic.
Totul porneste cu alegerea locatiei. Este ideal sa amplasezi casa cu fata spre sud. Daca nu ai aceasta posibilitate este bine ca macar dormitoarele si camerele mai importnate sa fie orientate spre sud urmand ca baile, bucatariile si alte camere auxiliare sa fie pe partea nordica.
Apoi trebuie sa fii atent la materialele de constructii, alegerea acestora este cruciala in buna eficienta energetica a viitoarei tale case. De exemplu, cand vei face fundatia, trebuie sa te asiguri ca aceasta este bine hidroizolata si bine termoizolata. Compozitia betonului si a fierului nu trebuie subestimata si trebuie facuta ca in proiect. Cand vine vremea sa zidesti este recomandat sa alegi o zidarie cat mai groasa dar si din materiale eficiente energetic. Nu poti pune doar gros si sa folosesti boltari din beton, de exemplu. Cel mai bine te uiti pe specificatiile produselor de zidarie inainte sa comanzi si sa urmaresti ce conductivitate termica au. Cu cat este mai mica cu atat vei pierde mai putina caldura prin ziduri.
Dar nu este suficient sa te bazezi doar pe niste ziduri bune, ai nevoie si de o termoizolatie buna. Nu conteaza neaparat grosimea asa ca, fie ca vei opta pentru polistiren, vata sau alt material izolator, trebie sa fii atent tot la specificatii. Da, tot la conductivitatea termica trebuie privit. Trebuie sa fie cat mai mica. O sa iti dai seama foarte usor comparand preturile deoarece nu exista ieftin si bun. In general, materialele mai bune sunt mai scumpe. Dar totul tine de performantele acestora, deci fii atent la specificatii.
O zona pe unde se pierde foarte multa caldura este cea a ferestrelor. Stiu ca vei fi cheltuit foarte multi bani cand ai ajuns la acest punct dar chiar nu are rost sa cedezi chiar acum si sa pui niste termopane proaste dar ieftine. Stiu ca inca mai se monteaza tamplarie PVC cu 3 sau 5 camere dar eu zic sa iti iei gandul de la asa ceva daca vrei facturi mici pe viitor. Nu vreu sa iti recomand o anume marca dar regula generala cand alegi o fereastra PVC cu geam termopan este ca tocul sa fie cat mai lat iar sticla sa fie tripan LOW-e sau 4 anotimpuri. Daca alegi un termopan bun o sa imi multumesti pentru asta, chiar daca costurile sunt destul de mari. Altfel, decat sa pui un termopan ieftin si prost eficient energetic, mai bine revii la vechile ferestre din lemn. Si in cazul usilor de la intrare ar trebuie sa urmezi aceleasi sfaturi.
Apoi, dupa ce ai inchegat o constructie solida, cu materiale de calitate si bune eficiente energetic, trebui sa te orientezi catre un sistem de incalzire eficient. Nu mai poti opta pentru sobe sau pentru centrale pe lemne care au un randament foarte scazut. Stiu ca ai ajuns la fundul sacului dar eficienta energetica este legata si de un sistem care consuma putin si livreaza mult. Ai o multime de solutii, doar cere oferte.
Strict legat de un sistem de incalzire eficent este si optarea pentru sisteme alternative de energie. Chiar si cu casa ta bine facuta nu trebuie sa te bazezi doar pe energia cumparata, stii si tu cat de imprevizibile sunt scumpirile. De aceea, niste panouri solare, panouri fotovoltaice sau o turbina eoliana iti vor aduce un aport important de energie electrica si o poti folosi fara sa mai cumperi din retea.
Cum sa iti imbunatatesti performantele energetice ale casei tale vechi
Daca deja esti mutat in casa ta si simti ca facturile te doboara, nu ar trebui sa fii foarte suparat deoarece exista solutii si pentru tine. De fapt, o parte dintre sfaturile spuse mai devreme ti se pot aplica si tie. Astfel, o izolare exterioara a peretilor te va scuti enorm la factura. Schimbarea termopanelor cu unele eficiente te va lasa si cu mai multi bani in portofel. Optarea pentru un sistem de incalzire modern si eficient iti va garanta facturi mai mici pe viitor. Un sistem de recuperare de caldura va aduce si acesta si mai multa economie. La fel si cumpararea unor electrocasnice noi si eficiente, vei scade si mai mult factura. Si, la fel ca si in cazul unei case noi, si tu poti opta pentru o sursa de energie alternativa si verde. Sunt si subventii de la stat pentru asta.
Astfel, solutii exista si informatii sunt peste tot. Conteaza doar ca tu sa le asimilezi si sa le folosesti. Daca doar continui sa muncesti pentru facturi, negandindu-te la eficienta energetica a casei tale, iti urez succes. Dar s-ar putea ca peste cativa ani sa nu mai fii in putere ca sa produci cat sa acoperi intretinerea confortului casei tale. Si atunci ce faci? Te muti intr-o camera cu intreaga familie? Gandeste si actioneaza. ACUM.