COSTUL total (acte+manopera+materiale) inclusiv terenul la constructia unei case

In acest articol vei afla costul final al construirii unei case doar cu parter de 100 mp suprafata construita. De cand am postat despre cat costa constructia unei case de 100 mp am tot citit si raspuns la comentarii si am observat ca o parte dintre voi nu erati deloc de acord cu mine. Spuneam eu acolo ca o casa de 100 mp construita la cheie costa in jur de 60 mii de euro. Actele, materialele si manopera.  Atat.

Desi marea majoritate a inteles mesajul si mi-a dat dreptate, au fost destui care au spus; ba ca este prea scumpa, ba ca este prea ieftina o casa cu suprafata construita la sol de 100 mp ce costa  60 de mii de euro. Si culmea, fiecare avea dreptate in felul sau. Pentru ca poti sa construiesti casa asta ieftina  cu 30 k euro sau, daca ai pretentii mai mari, poti sa iti faci acest proiect de casa cu 80 k euro. Eu am spus foarte clar ca este vorba de o casa normala, decenta, construita dupa proiect.

Chiar m-ati pus pe ganduri si am incercat sa aflu de unde apar aceste diferente de opinie? Ce ii spun eu unui om din Vaslui care munceste pe 2000 lei pe luna si nici prin vis nu ii trece sa aiba vreodata 60 k de euro? Mai ales ca vecinul lui si-a construit o casuta frumoasa, care se invarte dupa soare, cu banii munciti cateva sezoane la sparanghel in Germania, vreo 30 k de euro. Ii spun ca nu se poate? Pa cum sa nu se poata, doar a vazut omul cu ochii lui?

Cum sa ii spun unui om din Bucuresti ca isi poate construi o casa cu 60 k de euro cand meseriasii i-au cerut 15 mii de euro doar manopera la rosu pentru o casa de 100 mp. Saracul om ar vrea sa ma creada dar stie care este realitatea din zona sa.

In unele cazuri diferentele sunt foarte mari si in acest articol o sa incerc sa ii luminez si pe aceia care nu au inteles pe deplin acel clip. Sunt cativa factori care influenteaza foarte tare pretul final al unei case, atentie nu pretul de construire care a fost explicat in clip.

Primul factor major care influenteaza pretul constructiei unei case este terenul. Daca nu il cumperi este foarte bine dar nu toti sunt la fel de norocosi si trebuie sa isi cumpere un teren pentru a construi casa. Si aici apar diferentele.

Una este sa iti construiesti o casa in comuna Gheraseni din judetul Buzau, unde beneficiezi de toate conditiile unui trai decent, de altfel (apa curenta, canalizare, strazi asfaltate etc) si sa platesti un teren de 1000 mp 3000 de euro si alta este sa iti ridici casa in comuna Corbeanca de langa Bucuresti,  unde terenul de 1000 mp costa 50 mii de euro. De asta nici nu am luat in considerare terenul cand am scris despre cat costa constructia casei. Am considerat ca intelegi  ca nu este inclus terenul in estimarea respectiva.

Un alt factor care influenteaza mult in unele zone ale tarii pretul final al casei este manopera. Iar manopera perceputa de mesteri sau de firmele de costructii este in stransa legatura cu zonele unde se construieste. Sa nu iti imaginezi ca o manopera scumpa atrage de la sine o lucrare de calitate. Sau, sa nu dai vina pe bietii muncitori ca te jupoaie de bani cand stii bine care sunt preturile la utilitati, mancare, chirii etc in zona Bucuresti. Sa nu mai zic de orele petrecute in trafic. Tu cine crezi ca plateste cele 3 ore petrecute in trafic de muncitorii care iti lucreaza la casa, acestia facand o naveta zilnica de doar 25 km. Aha… ma gandeam eu ca te prinzi. Poate de aia si salariul tau de bucurestean este mai mare fata de al unui brailean, desi faceti cam aceleasi chestii.

Este logic ca intr-o zona mai putin atractiva, mai subdezvoltata, unde nu se lucreaza foarte mult, manopera pentru constructia unei case sa fie mai mica. Acolo viata in sine este mai ieftina. Nu exista trafic, muncitorii nu trag ca disperatii sa termine lucrarea si nu iti permiti sa ti se duca renumele ca lucrezi nici scump si nici prost. In zonele astea mai de la tara iti faci nu una ci doua case  cu 60 k euro. Mai ales daca mai pui si tu osul la munca.

In fine, si un al treilea factor care influenteaza pretul final al unei case, este in stransa legatura cu utilitatile. Este posibil ca acestea sa fie deja in curte dar sunt situatii in care beneficiarul casei se branseaza doar la utiliatile de baza(electricitate, apa curenta) dar si situatii in care exista posibilitatea de a te bransa la gaze, canalizare. Nu este logic ca cel care isi va construi casa si se va bransa si la gaze si la canalizare va plati mai mult?

Asadar, imi mentin afirmatia ca iti poti construi o casa cu 60 k de euro in majoritatea zonelor tarii. Dar trebuie sa ai si un teren iar daca nu ai trebuie sa il cumperi, separat de cei 60 k euro.

Lasă un răspuns