Consolidare casa pe structura din lemn cu zidarie caramida

Daca aveti o casa ca cea din imaginile urmatoare, batrana, veche si crapata ati putea sa o consolidati in loc sa o daramati si sa construiti alta. Avantajele financiare sunt evidente. In fond, consolidarea unei case din paianta consta in curatarea tencuielii vechi pana la caramida, armarea cu plasa sudata si aplicarea unei noi tencuieli.

Exemplul ce apare mai jos este o casa( In zona in care este construita i se spune din PAIANTA)  care a fost construita acum 60 de ani si tencuita acum 50 de ani. Pe alocuri crapase si incepuse sa se lase datorita ca talpa din lemn pe care era asezata casa din paianta putrezise.

Pentru cine nu stie o astfel de casa este construita pe bolovani de rau. Este facut inainte un schelet din lemn si apoi se zideste caramida intre lemne pentru a o compartimenta. La interior se tencuieste cu pamant iar la exterior se tencuieste cu mortar din ciment si nisip.

Casa din paianta se consolideaza respectand pasii urmatori in ordinea in care este prezentata mai jos.

 1. Se scoate pe portiuni talpa veche de lemn si se toarna beton in loc. Se scot bucati de maxim 1,5 ml si dupa ce se intareste betonul se inainteaza.
 2. Dupa ce talpa casei a fost scoasa se incepe decojirea pana la caramida a casei. Eliminati tencuiala veche pana la caramida chiar daca pare puternica. Lemnele trebuie sa se vada dupa curatarea vechii tencuieli.
 3. Intindeti plasa sudata peste caramida, prindeti-o in cuie de lemnele casei si pe alocuri cu sarma si cuie astfel incat sa stea cat mai lipita de ziduri.
 4. Peste plasa sudata se aplica spritul format dintr-un amestec consistent de multibat cu nisip si cate o lopata de ciment la fiecare betoniera.
 5. Se fac  stalpisorii de ghidaj sau fesele, cum se spune in unele zone ale tarii. Fesele trebuie sa fie aliniate perfect pentru ca intre ele vom tencui cu mortar si vom finisa tencuiala.
 6. Tencuim peretii incarcand cu mortar intre fese si cu un dreptar vom lua surplusul de mortar.

Consolidarea zidurilor unei case din paianta este gata. Inca nu am terminat de tot daca nu tencuim peretii si la interior. Este foarte bine ca si la interior sa se armeze cu plasa de Buzau.

Mai jos sunt prezentate in imagini destul de explicite etapele consolidarii unei case din paianta.

renovare casa paianta

Asa arata  casa  cu tencuiala veche decopertata.

plasa sudata pe casa din paianta

Apoi se prinde plasa sudata, exact cum am scris mai sus.

trasare fese tencuiala exterior fesele tencuiala casa cu paianta

Dupa ce se da spritul peste plasa si caramida se ponteaza pentru a se face fesele. Sfoara si firul cu plumb ar trebui sa fie folosite in detrimentul altor scule pentru ca nu mint niciodata.

001

finisare tencuiala
Dupa ce s-a dat o mana de tencuiala se ia surplusul cu dreptarul apoi se mai da un strat ca sa acopere golurile si se trage cu dreptarul.

finisare tencuiala la gata

7 comentarii

 1. Asta-i casa de caramida, paianta e altceva. Apoi plasa se prinde si pe interior si pe exterior cu agrade de beton. Plasa sudata nu se prinde lipita pe caramida, trebuie lasat loc pentru tencuiala sa patrunda printre ea si caramida.

  Ce ati prezentat aici e pe principiul „merge si asa”. Executia e departe de a fi una ideala.

  1. Author

   Nu zau ! Dar spritul de tencuiala ce face ? Ce ar trebui sa fi facut, sa puna niste distantieri ? Tu crezi ca acea casa era perfect dreapta astfel incat palsa sudata sa acopere caramida cu totul ?

 2. :* Faceti diferenta dintre o casa din zidarie neportanta si o casa din Paianta.
  Spor la citit.

  1. Author

   Am facut diferenta, am specificat.

 3. Am inteles ca s-a inlocuit talpa de lemn.Dar daca ceasta este buna,doar ca a cazut tencuiala prin exterior si s-a despris de pe soclul de piatra pe alocuri cimentul ce se poae face?
  Casa are 12mx8m dar este locuita doar jumatate.
  Arata jalnic cu tencuiala cazuta si este extrem de friguroasa casa fara izolatie in podul si peretii atit de subtiri.
  Tavanul este cu trestie si mortar si in camere este dusumea din lemn.
  In unele camere s-a mai crapat tencuiala pe tavan.
  Doresc sa fac o renovare si o recompartimentare care sa-i creeze mamei mele de 90 ani confort sporit intr-un spatiu minim in care locuieste ..
  Imi este teama sa nu ia foc atunci cind isi pune lemne in soba.
  Ar fi nimerita dupa o izolare buna incalzirea electrica prin pardoseala?
  Ma poate ajuta cineva cu sfaturi concrete cum sa fac aceasta renovare cu costuri cit mai mici si cit mai repede astfel ca mama sa mai beneficieze macar de 2-3 ani de confort?
  In speranta unor sfaturi cu ce sa incep,pe etape ca sa-mi pot face un cost estimativ?
  Daca torn sapa direct pe dusumeua de lemn in care sa incorporez cablul pentru inalzire creeaza probleme?
  Cm sa fac izolatia exterioara cu vata minerala?
  Multumesc mult pentru un raspuns lamuritor!

 4. Buna ziua,

  Am citit articolul de mai sus si m-am rewgasit si eu in aceeasi situatie.
  Adica , am o casa veche construita in aceleasi conditii ca cea din poze, paianta cu zidarie in golurile structurii de lemn , pe talpa de lemn.
  Doresc renovarea acesteia. am citit cu atentie si am inteles pasii care trebuiesc facuti pentru consolidare, renovare.
  Ce nu am inteles este pasul acela unde autorul descrie inlocuirea talpei de lemn cu beton.
  spune ca se vor inlocui progresiv bucati din talpa cu beton.
  Intrebarea mea este: pai daca structura este facuta pe acea talpa, adica stilpii verticali pornesc din talpa, sunt incastrati in talpa de lemn , daca scot acea talpa de lemn care a inceput sa putrezeasca si torn beton, cum o sa stea stilpii?
  vor ramine in partea de jos incastrati in veton?
  Va rog sa-mi explicati si mie, eu nu ma pricep prea mult, de aceea cer lamuriri.
  Cu toata stima.
  Daca cineva poate sa ma ajute o poate face si pe adresa de email olescuion1958@gmail.com.

Lasă un răspuns