CARAMIDA vs BCA ! Diferente. Avantaje si dezavantaje. Ce este mai bun?

Daca esti nehotarat asupra solutiei de zidarie pentru noua ta casa si oscilezi intre caramida ceramica sau blocurile din bca, iti propun sa ramai cateva minute aici pentru a afla mai multe informatii. Stiu, sunt o multime de surse de informare care te indeamna sa alegi ori una ori alta. Iti voi arata cum sa descoperi avantajele fiecarui material in parte si sa alegi in cunostinta de cauza. Adica sa alegi ce ti se potriveste mai bine.  Pentru ca, atat bca cat si caramida, sunt niste materiale minunate, ce iti ofera o multime de avantaje. Am realizat constructii atat din BCA cat si din caramida ceramica si pot spune ca am fost multumit de amandoua.

Ce inseamna BCA si ce inseamna caramida ceramica.

Caramida ceramica este un material de contructie folosit la zidaria casei, realizat din argila turnata in forme, uscata la soare si apoi arsa la temperaturi foarte inalte. Exista zeci de variante ale acestui tip de material, care de care mai performante, la preturi pentru orice buzunar. Este un material natural, ecologic si folosit de mii de ani in constructii.

BCA, care se traduce prin „beton celular autoclavizat” este un material folosit la zidaria caselor, produs pentru prima data in Suedia de catre Axel Erickson. Acesta a realizat retata BCA-ului si a imbunatatit-o astfel incat din anul 1929 a devenit foarte popular, un concurent direct al blocurilor ceramice. BCA-ul este realizat din nisip, ciment, var, ghips, apa si un agent de expandare care il face sa fie materialul poros si usor pe care il stim cu totii. Procedeul de productie al BCA-ului presupune introducerea compozitiei in autoclava, la temperaturi inalte, rezultand astfel materialul numit BCA. Va atrag atentia sa nu cadeti in capacana preturilor mici si sa cumparati materialul de zidarie cu aspect identic numit BCU „beton celular usor” deoarece acesta nu este obtinut in autoclava la temperaturi inalte, ci prin intarire la rece, deci este mult mai ieftin de produs. Atat BCA-ul cat si caramida vin cu o serie de avantaje dar au si dezavantaje.

Avantaje caramida ceramica:

  • caramida este un material portant. Adica poate sustine greutate fara sa fie neaparat nevoie de stalpi sau centuri. Acest avantaj este cel mai mare atu al caramizii ceramice si il diferentiaza  de bca
  • bun izolator fonic si termic. Zgomotul nu trece prin zidaria din caramida iar vara tine racoare si iarna cald. Evident, tot vom avea nevoie de incalzire.
  • este rezistenta la apa si permeabila la vapori. Da, nu vei avea stres daca ploua pe caramida nici inainte sa o zidesti dar nici ulterior. Si permite circulatia vaporilor de apa, asa zisa respiratie a peretilor
  • material natural, ecologic, ignifug.

Dezavantaje. Ca oricare material, caramida are si cateva dezavantaje.

  •  are o greutate mai mare
  • trebuie zidita cu mortar
  • peretii ies mai denivelati

Asadar, zidurile din caramida necesita un efort mai mare din partea constructorului si trebuie neaparat tencuite.

Avantaje BCA:

  • usor de lucrat, fara pierderi.
  • greutate mai scazuta
  • pereti drepti
  • bun izolator termic

Dezavantaje BCA

  • rezistenta scauta la compresiune. Adica ai nevoie de armaturi puternice in stalpi si centuri pentru zidurile din BCA deoarece nu este aproape deloc portant.
  • sensibil la apa. Trebuie ferit de apa atat inainte de zidire  cat si dupa aceea
  • necesita tencuire interior-exterior
  • pret total de construire mai mare a casei datorata fierului si betonului in cantitati mai mari

Asadar, fiecare material are calitatile lui si este destul de greu de ales. Totul trebuie sa se invarta in jurul pretului vs caracteristici. Nu pica in capcana preturilor mici deoarece nu este asa simplu si s-ar putea sa cumperi ori caramida, ori bca, cu o slaba eficienta energetica.

Daca ar fi sa cocluzionam, am vedea ca pretul unui mc de bca este cam la fel ca al unui mc de caramida ceramica. Diferenta consta in anumite date tehnice. Daca la partea de pierdere de caldura valorile sunt asemanatoare in cazul unor produse din aceeasi de pret, in cazul rezistentei la compresiune observam ca bca-ul este net inferior caramizii. Dar nu trebui sa ne speriem deoarece nimeni nu construieste in Romania fara stalpi si centuri Din beton armat. Intr-adevar, stalpii si centurile unei case cu zidarie din bca ar trebui sa fie mai mari, fapt ce ar consuma mai mult fier si beton. Dar asta doar un inginer proiectant ar trebui sa stabileasca. In cazul unei case doar cu parter sau cu mansarda, diferentele de fier si beton nu ar trebui sa fie foarte mari.

Daca ar fi sa ma intrebati pe mine, locuitor intr-o casa cu etaj din blocuri ceramice, as alege BCA pentru o noua casa doar cu parter. As lucra mai curat si mai repede. Daca as face una cu mansarda sau etaj, nu as ezita sa folosesc din nou blocurile ceramice. Poate, la etaj, as folosi BCA.

Oricum ati proceda, nu uitati esentialul acestui clip:

  1. alegeti in primul rand in functie de conductivitatea termica, sa fie cat mai mica. Asta inseamna o termoizolatie mai subtire deci mai ieftina.
  2. alegeti in functie de locul de utilizare. poate fi interior sau exterior, ziduri portante sau neportante. In proiectul casei veti gasi detalii
  3. alegeti si in functie de buget dar nu va zgarciti prea tare deoerece la termoizolatie veti da mai mult. Sau la incalzire, respectiv racire.

Lasă un răspuns